Personal

Personal

23 okt. 2012

Isterband med stuvad potatis

 
Måndag igen och idag så tänkte vi prova svensk husmanskost.
Kan ju erkänna att det gick sådär :(  men,men nu har vi provat det och det kommer dröja till nästa gång, jag lovar  L-)
 
ISTERBAND är en  lättrökt, "grovkornig" korv, ofta med syrlig smak.
Isterband är alltid en korv med en viss syrlighet och det ursprungliga sättet att få fram denna syrlighet var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken.  Isterbandet är oftast gjort på fläskkött och utdrygad med potatis eller gryn, eller bådadera.
 
 Den finns i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis dillstuvad potatis och inlagda rödbetor. Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord.
 Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta.