Personal

Personal

27 feb. 2013

Stjärna

 Björnbär till mellanmål

 Dinkelmannagryn älskar våra små fritidsbarn :)

 

 Frukt till mellis är gott
 
 Stjärnanis (Illicium verum) är frukten från ett litet, ständigt grönt magnoliaträd med gulvita små blommor, som utvecklas till centimeterstora stärnformiga hårda frukter. De skördas staxt innan de mognar, varefter de soltorkas. Ursprungligen från Kina och norra Vietnam. Odlas främst i Asien, Kina, Indokina, Indien och Japan.
Det här är spännande.......nu ska vi göra nå`t smaskigt som doftar och smakar gott..:))
 
Kryddan används hel, krossad eller mald. Den doftar som en gammal konfektbutik och har smak av lakris, likartad anis men är inte lika nyanserad och lite bittrare. Kryddan har stark smak och bör användas med försiktighet. En stjärna kan räcka för en hel rätt. I Europa används den mest som smaksättare av bakverk . Den förekommer även i bröd och godis.

Stjärnanis är en grundkrydda i det kinesiska köket och ingår i kinesiska kryddblandningen Fem kryddor och används gärna till feta rätter som fläsk och anka. I indiska köket ingår den ibland i kryddblandningen garam marsala, masala chai tea och rätten biryani. Kryddan är vanlig även i andra sydostasiatiska kök och som medicinalväxt. Ur frukten pressas eterisk olja som även används till parfym och tvål.
;)