Personal

Personal

24 okt. 2013

Stifado och en lektion i historia

 Här ligger köttet i marinad över natten.
 Stifado är en grekisk kryddig gryta som du kan göra på nästan vilket kött du vill, vi valde nötkött.
Detta var så gott, och ljuvliga dofter hade vi i köket idag :) ♥♥♥
Många tyckte det var jättegott :))
Vi valde att servera ris till grytan, grekerna serverar pilaffris eller en pasta som heter orzo.
Receptet finns längre ner ........
 





Antal portioner: 6
Ingredienser
1200 g  grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar                 olivolja 3 st rödlökar, skalade och klyftade 1 msk russin, grovhackade 400 g krossade tomater, på burk 1 msk tomatpuré 0.5 st citron en knippa bladpersilja grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
Marinad
1.5 tsk hel kryddpeppar 6 st kryddnejlikor havssalt och nymald svartpeppar 4 st vitlöksklyftor, skalade 3 st lagerblad, färska 1 st kanelstång 1 tsk oregano, torkad 1.25 dl torrt grekiskt rödvin                

4 msk rödvinsvinäger
 
 
Gör så här
1. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och en nypa salt i en mortel.
2. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.
3. Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna i marinaden.
4. Rör runt köttet i marinaden tills det är helt täckt, lägg plastfolie över och ställ in i kylen i minst 2 timmar, helst över natten.
5. När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
6. Tillsätt den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun.
7. Tillsätt köttet och marinaden, sedan de hackade russinen, tomaterna och tomatpurén och häll på precis så mycket vatten att det täcker.
8. Krydda ordentligt med salt och peppar och koka upp, sänk sedan till låg värme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme.
9. Ta av locket och koka i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock.
10. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.
11. Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.
12. Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.
13. Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller potatismos.
 
 
På onsdagskvällen fick jag en lektion i historia :)
Jätteduktiga var alla och ett underhållande tema.
 
 



Här berättar Lukas om Erik av Pommern
 
Erik av Pommern, född 1382 i Rügenwalde, död där 3 maj 1459, var 1396–1439 kung av Sverige.